Seglinge PRE

Alla inlägg under september 2009

Av Marianne - 16 september 2009 12:19

 Mycket har hänt dom senaste dagarna. Vår lilla travfölunge Nicke har problem med ett framben. Vi hittar inget fel, benet är röntgat uppifrån och ner, men han vill inte gå på det, utan hoppar mest på tre ben. Ibland stödjer han på det. Det verkar som om en nerv ligger i kläm. Vi  avvaktar och hoppas att det ger sig. Han verkade i alla fall väsentligt piggare i dag.


Här kommer ett par tidiga höstbilder i alla fall. Den här årstiden är bäst tycker jag, skördetid, frisk luft men ändå varm sol.

  


Här är vår lilla Gårdshund Svea som vaktar gården. 


  

Av Marianne - 14 september 2009 21:35

I dag har vi haft fölinskrivning. Jag hade 4 st. Åsa som har sina hästar här hade 2 st och 2 kom utifrån. Totalt 8 föl alltså. Många papper och blodprover att hålla reda på. Susanne Adehed är en av tre veterinärer som får skriva in PRE-föl. Hon fick slita hårt hela förmiddagen innan allt var klart. Fölen skötte sig jättebra och hann nog inte förstå vad som hände. Blodprov, chipmärkning och signalement. Det känns som en stor dag. Nu finns dom i registret och är självständiga individer.

Här är ett av fölen som registrerades, Christina Drangels lilla Divina. Underbart söt. Susanne Adehed i bakgrunden kollar mammas identitet.


  


I helgen som var hade vi rena sjukstugan i stallet. Från földiarré till foderstrupsförstoppning. Det känns som om jag knappt har lämnat stallet på dagarna. Nu hoppas jag på ett par lugnare dagar före Championatet.

Av Marianne - 9 september 2009 13:12

Jag fick ett sådant tel.samtal i dag som man fasar för. Linda som äger Duro gråter och säger att Duro har brutit benet. Veterinär är på väg. Skenbenet helt av. Det var ungefär vad jag uppfattade av vad hon sade.

Någon timme senare kom ett SMS. Han är död.

Jag sålde Duro till Linda förra sommaren. Det kändes svårt för han var det vackraste och snällaste föl man kan tänka sig. Men Linda verkade vara den rätta köparen. Hon hade planer att hoppa, rida dressyr och köra honom. Och matcha honom som hingst om han forsatte att verka lovande. Och ja, han har fortsatt att verka lovande. Nu skulle han visas på Championatet nästa vecka. Jag hade höga förväntningar. Flera stoägare har redan visat sitt intresse av att betäcka med honom. Inte minst jag själv eftersom han har Sevillanoblod + anlag för färg från mamma Iliada.

Han var en ängel redan här på jorden. Nu är han det på riktigt.

Vi kommer aldrig att glömma dig Duro.

  

Av Marianne - 8 september 2009 21:38

Carrera växer enormt. Hon är nu 148 cm fram och 154 cm bak. Hon blev ett år i augusti. Vi tränar något varannan dag oftast. Visningsträningen blir lite tjatig om det blir för ofta. Hon sköter sig jättebra när vi är ensamma i ridhuset, men om det finns andra hästar där får hon svårt att koncentrera sig och har mer koll på dom än mig. Då är det svårt att få till en bra trav. Nu är det bara en och en halv vecka kvar till Championatet så hon hinner inte lära sig så mycket mer. Bara att delta är bra träning för framtida tävlingar, som då kommer att gå desto bättre. Vi skall prova att lasta Carrera och Infanta i transporten i lugn och ro någon dag, så att inte det blir kalabalik och stress när vi skall åka. 

I dag gick vi en promenad tillsammans med Brego som är en ettårig travare. Brego tömkördes. Vilka duktiga ettåringar vi har. Vi mötte en hel del otäckheter längs vägen. Hösilagebalar med fladdrande plast. Det blåste rejält. En bil. Hästar som sprang i hagarna bredvid. Vi mötte också en annan unghäst som tömkördes. I bland blev det några steg åt sidan och jättestora ögon, men dom kämpade på och gick dit dom skulle.

Av Marianne - 5 september 2009 20:19

Jag glömde ju att det finns en till som anser att stoflocken är hans. Sevillano förstås.

När jag kom till stona i dag var han någon annanstans, han går alltså i hagen bredvid, men han har koll och det dröjde inte lång stund förrän han kom och tittade vad som var på gång.

När han kommer ställer sig Iliada som är flockledaren närmast stängslet

och pratar med honom, hummande, samtidigt som hon ser till att övriga ston och då speciellt fölen inte kommer för nära. Jag önskar att han kunde få gå med sin flock på riktigt.

Av Marianne - 5 september 2009 18:20

En stor dag. Vår lilla travhäst Kalle, 1,5 år, sattes för vagn för första gången.

Den som håller i tömmarna och som kommer att påbörja träningen är Kristin Eriksson.  Det var lite nervöst. Man vet ju aldrig säkert hur det går. Han är tömkörd en hel del, men att känna vagnen mot sidorna och att det tar emot kan ju vara ganska skrämmande. Han såg lite skeptisk ut i början. Mycket folk omkring och vagnen såg ju konstig ut. Men vi hade inte behövt oroa oss. När väl vagnen var på och han började gå var det lugnt. Han stretade på uppför en liten backe  vände med vagnen och gick nedför backen. Inga problem. Underbara lilla häst. Det avslutades med att vagnen, efter att ha lossats, släpptes i backen två gånger. Han ryckte till lite, men inget mer. Han såg ganska nöjd ut när han fick äpplen, beröm och klappar efteråt.

Av Marianne - 5 september 2009 18:10

Varje dag åker jag till min lilla flock, tre ston med var sitt föl, för att stödfodra ett par av dom.

I dag var dom längst bort i hagen, 5 ha och långsmal. Jag ropade och det tog en stund innan dom hörde mig. Så kom dom i full fart. Saktade in och följde efter mig på ett långt led till utgången, där vi har en sluss som man kan ta in hästar i utan att få med hela flocken. Dom vet precis hur det skall vara.

Dom två som behöver extra smiter snabbt in och ställer sig vid sin egen matkrubba. Övriga står utanför och väntar på en överbliven liten smula.

Det känns väldigt bra när dom kommer och följer. Vi är trygga med varandra.

Av Marianne - 3 september 2009 21:23

Så har vi lyckats ta in och verka 6 unghingstar-valacker. 4 st är ettårshingstar som har gått på bete hela sommaren. Nu lätt förvildade. Vi visste inte om vi skulle lyckas fånga in dom.  Dom har visserligen visiterats varje dag men ett par av dom har bara haft grimma på sig ett par gånger under sommaren. Men dom var jättesnälla allihop. Tar man det bara lugnt, så går det för det mesta bra.  I morgon är det ett gäng fölston med föl som skall verkas också.

I dag har Carrera klippts med maskin för första gången (manen alltså). Förra gången fick hon bekanta sig med klippmaskinen. Då fick jag inte klippa manen med den, uten det blev sax. Hon har så tjock man så det blev inte snyggt, rakborstmodell. I dag gick det hur bra som helst. Hon var helt lugn. Tappade tålamodet en stund, men sedan gick det bra igen. Hon tyckte att det var ganska trevligt att bli ompysslad. Bild på nya frisyren kommer senare. Det är ett väldigt tränande och friserande här nu inför Championatet. Hästarna putsas och fintrimmas. Man känner knappt igen dom. Men fina blir dom. Fyra ston i olika åldrar. Vi borde haft före och efter-bilder.

Skapa flashcards