Seglinge PRE

Alla inlägg under juni 2011

Av Marianne - 14 juni 2011 18:18

Några ston som har fått gå kvar i vinterhagen släpptes på bete i går. Det var Harapienta, Carrera och Fredriksborgsstoet Peppar.

Glada hästar.

Carrera och Harapienta

 

Och så Harapienta och Peppar

  


Ja och så har det varit hingsthanteringskurs i helgen. Den arrangerades av Sara Rudqvist, Stuteri Pepino.  Tack Sara för en trevlig och lärorik kursdag.

Jag och Linda Söderberg, Stuteri Finnsta, åkte ner till Skåne för att vara med.


Sara har stor hingsterfarenhet, och hon delade med sig av sin erfarenhet och kunskap. Det var intressant, kanske mest att faktiskt se hingstarna hanteras även om teoriavsnitten förstås också innehöll mycket nyttigt. Men som Sara påpekade, handlar det ju i grunden om allmän lydnad även om man måste vara extra noggrann med hingstarna.


Det här blev jag imponerad av. Sara går ut med en hink kraftfoder till 2-årshingstarna och låter dom äta ur den, en i taget, medan övriga står snällt och väntar på sin tur. Hur många gör om det hemma?

 

Jag glömde början. Sara började dagen med att visa hur en väluppfostrad hingst står avslappnad och lugn medan hon pratar. Det var "Trassel" Razonado Mac som visade gott uppförande.

 

Här får Galope P stå uppbunden i stallgången med hingstar i boxarna omkring utan att bråka med dom. Ja lite sur kan man väl få bli när en står och retas.


Galope igen. Här visar Sara hur hon kollar brunst på stona genom att låta en hingst visa upp sig. Han måste ju visa att han är hingst, annars blir dom ju inte intresserade.  


 

Men när hon säger till så stannar han och står still utanför stohagen.

 


Här kommer en bild på Alhaja, Carreras mamma, som Sara nyligen har köpt och som nu är dräktig med Razonado Mac. Hon är fin och har ett fantastiskt trevligt temperament, som Carrera har ärvt :o)

 

Av Marianne - 9 juni 2011 22:17

Puh! Vilken värme, och inte får vi något regn. Det har i alla fall blåst lite, så  insekterna har inte besvärat hästarna särskilt mycket.

I dag har Golosa (2 år) veterinärbesiktigats för försäljning. Det var inga problem. Hon var bara lite grinig för att vi tog ut henne från kompisarna på betet och satte henne i en box. Men hon skötte sig jättebra. Hon har vuxit under våren så jag knappt känner igen henne. Hon är nu 155 cm och har grovnat rejält. Hon har blivit riktigt fin. Hennes föräldrar är Iliada och Sevillano. Hon är alltså helsyster till Joyero.


 



Av Marianne - 8 juni 2011 12:52

Ja, han är redan presenterad på facebook. Lucero föddes på kvällen den 5/6 och är nu tre dagar gammal. Fölningen gick fort och lätt (Belleza börjar bli rutinerad, tredje fölet). Det enda problemet som uppstod vara att han pga sina låånga ben hade svårt att hitta rätt läge för att dia. Jag mjölkade ur så att han fick råmjölken och försökte sedan hjälpa honom hitta, men det var knepigt. Jag gick och sov några timmar och när jag kom på morgonen hade han löst problemet.

Han är skimmel, född svart och helt utan vita tecken.


Han är det vildaste fölunge vi har haft hittills. Han började hoppa runt i boxen så fort han kunde stå på benen, om än vingligt. I dag var han helt galen när vi släppte dom i rundkorallen. Han busade vilt i säkert en halvtimme i sträck.


Här kommer några bilder från i går. Då hade han inte fått upp farten så mycket ännu.


 

 

 

 

 

Av Marianne - 4 juni 2011 22:47

I dag fick Joyero och Danzant komma in från betet för att bli verkade. Oj, vad dom växer och utvecklas. Joyero fyllde ett år i onsdags. Han är nu 147 cm över manken och 150 cm över baken. Stilig pojke, och så snäll och lugn.

Joyero S är e. Sevillano XLIX u. Iliada XIV   han har en helsyster, Golosa S


 

 

I går red jag Iliada igen. Långsamt, men hon fick jobba i värmen så hon blev riktigt svettig. Hon är för rund nu så hon behöver göra av med lite energi.


I dag fick Sevillano och jag en lektion i Long reins av Piet Bakker. Han har jobbat honom flera gånger under veckan. Det var roligt. Tyvärr hade jag ingen fotograf på plats. Vi fick också jobba oss svettiga, men vi fick till riktigt bra samling på slutet med lösa tyglar..  .. Piet har fått Sevillano att arbeta med mer energi än jag har lyckats med tidigare.


Av Marianne - 1 juni 2011 20:11

I dag har Iliada  fått jobba lite mer. Jag blev inspirerad att träna long reins med henne. Först fick hon vara lös i ridhuset, och jag passade på att ta några bilder.


Så har vi fått en ny inackordering. Ja hon har bott här förut, i lösdriften. Välkommen tillbaka Peppar. Hon heter egentligen Pebermynte Virkelyst och är Fredriksborgare och mamma till Campitor, den underbara hingsten som växte upp i vår lösdrift. Nu skall hon bli mamma igen är det tänkt, med en otroligt vacker isabellfärgad hingst som heter Sargo Vejleby. Ja, de här hästarna har spanskt blod i sig. Det är nog därför jag känner så varmt för dom. Mjuka vänliga hästar.

Bilder på dom kommer senare.


Här kommer Iliada.

 

 

   



Skapa flashcards